utorak, 21. siječnja 2014.

Punjeni kupus

  •  1 glavica kiselog kupusa(oko 2 kg)
  •  1/2 kg mljevenog mesa
  •  2 glavice luka
  •  2 mrkve
  •  pola litre paradajz umaka
  •  2 dcl vrhnja za kuhanje
  •   sol,papar,vegeta,persin
  • Priprema

    1.   punjeni kupus-razdvojit listove
       Listove kupusa pazljivo razdvojit
    2.  Na ulju isprzit sitno nasjeckan luk, dodat mrkvu koju isto sitno nasjecemo
    3. dodat meso i zacine i przit 10 minuta
    4.   punjeni kupus-puniti nadjevom
      Filom puniti listove kupusa,stavit fil
    5.   punjeni kupus-preklopit nadjev listovima kupusa i tako raditi dok se ne potrosi sav fil
      preklopit i tako dok se ne potrosi sav fil
    6.   punjeni kupus-kad se napuni kupus vezat da se listovi ne razdvoje
       Kad napunimo kupus vezat koncem da se listovi tokom pecenja ne razdvoje
    7.  stavit kupus u vatrostalnu zdjelu i zalit sa pola litre paradajza, vrnjem za kuhanje i casom vode
    8. Peci dva sata na 180°C
    9.  Povremeno preljevat kupus sa sokom u kom se pece
    10.  Prvih sat vremena kupus prekriti sa aluminijskom folijom da ne zagori ali obavezno na svakih 15 minuta prelit sokom od pecenja
    11.   punjeni kupus-presjek
    12.   punjeni kupus i krompir,danasnji rucak

2 komentara:

  1. mmm! super ideja! nešto ko sarma, a nije sarma, manje motanja ima :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako je ukusno ,umak u kome se pece je fenomenalan :)

      Izbriši